“ונשמרתם מאוד לנפשותיכם”

מהן הסכנות הבריאותיות הקיימות בבתי התפילה השונים, ואיך ניתן בקלות למזער את רובן? (רמז: מאוורר תקרה!)

בתי התפילה השונים – בתי כנסת, כנסיות ומסגדים, היו מאז ומתמיד מקומות מקודשים ומפוארים שמושכים אליהם מתפללים ומבקרים רבים לכל אורך השנה. רבים מהבניינים האלו הם בניינים עתיקים שנבנו לפני עשרות, מאות ואף אלפי שנים, מה שהופך אותם למיוחדים ומרשימים אבל גם טומן בחובו לא מעט מאפיינים שעלולים לפגוע באיכות האוויר ולהוות סכנה בריאותית למתפללים ולמבקרים. ואל דאגה – את רובם ניתן לפתור (או לפחות למזער) בקלות באמצעות התקנה של מאווררי תקרה.

כיצד משפיעה איכות האוויר על הבריאות?

איכות האוויר שאנחנו נושמים משפיעה באופן ישיר על הבריאות שלנו ועל פי ארגון הבריאות העולמי, איכות אוויר ירודה היא הגורם המרכזי לבעיות בריאותיות ומחלות נשימתיות שונות כגון אסטמה, כאבי ראש, פריחה על העור ועוד.

אולם, בעוד שאיכות האוויר הכללית היא נגזרת של פרמטרים רבים ושונים (זיהום האוויר בכדור הארץ למשל), מחקרים שונים שנעשו ובהם מחקר מקיף של המרכז לבקרה ומניעת מחלות בארה”ב, מצאו כי ישנם כמה גורמים סביבתיים מוגדרים שהחשיפה אליהם מגדילה משמעותית את הסיכון להתקפי אסטמה. העיקריים שבהם: עובש, אבק, עשן, לחות, חומרים כימיים שונים (כמו חומרי ניקוי או הדברה) ותחלופה לא מספיקה של האוויר.

מהם הפרמטרים שמשפיעים על איכות האוויר בבתי תפילה?

הפרמטרים השונים שמשפיעים על איכות האוויר רלוונטיים כמובן לכל סוגי החללים ובעיקר לחללים סגורים, אבל לבתי התפילה השונים ישנם כאמור כמה מאפיינים ייחודיים שמגדילים את הסיכון ולכן חשוב להכיר אותם ולטפל בהם:

גיל המבנה

רבים מבתי התפילה הם כאמור מבנים עתיקים שנבנו לפני שנים רבות, מה שעלול לגרום לפליטה גדולה יותר של פחמן דו חמצני מהקירות ו/או ממערכות התשתית המיושנות שאולי כבר אינן בשימוש אך ממשיכות לפלוט גזים שונים.

אופי המבנה

האדריכלות של בתי התפילה שמתאפיינת לרוב בתקרות גבוהות ובחלונות זכוכית מעוטרים בוויטרז’ים עתיקים, היא ללא ספק מאפיין בולט ומרשים. אך העובדה שברוב בתי התפילה אין כמעט חלונות נפתחים, מקשה מאוד על תחלופת האוויר בחלל ופוגעת באיכות האוויר בו.

רהיטים וחפצים היסטוריים

חלק משמעותי מההוד ומההדר של בתי התפילה נובע מהימצאותם של רהיטים ופריטים היסטוריים שנתמרו במהלך השנים – החל מארונות קודש, ספרי קודש עתיקים, יצירות אמנות, שטיחים וכדומה. לכל אלו יש כמובן ערך רב, אך הם גם מהווים מקור לא מבוטל להצטברות של אבק ומזהמים אחרים.

תחלופה גבוהה של מבקרים

מתפללים שונים שמגיעים להתפלל בשעות שונות, מבקרים שנכנסים להתרשם, קבוצות מאורגנות שמגיעות לסיורים וכדומה – תחלופת מבקרים גבוהה מאוד שעלולה להגדיל משמעותית את רמות הפחמן הדו חמצני והווירוסים השונים (שנפלטים בתהליך הנשיפה) ולהקשות על אוורור נאות של החלל.

כימיקלים וחומרי ניקוי

השימוש בחומרי ניקוי כימיים שונים, חומרי הדברה וחומרי שימור מיוחדים שמיועדים להגן על הפריטים ההיסטוריים, פולטים לחלל אדים כימיים שונים. מכיוון שבבתי התפילה אין כאמור תחלופה גבוהה של אוויר, עלולים חומרים אלו להצטבר ולחדור אל מערכת הנשימה של המבקרים.

כיצד מסייע מאוורר תקרה לשמור על בריאות המתפללים והמבקרים?

בניגוד לחללים אחרים שבהם ניתן ואף מומלץ לעיתים, לבצע שינויים מבניים שיגדילו את תחלופת האוויר וישפרו את איכותו – בבתי התפילה חשוב לשמור על הצביון הייחודי והקדוש כל כך. במטרה למזער ככל האפשר את הנזקים הבריאותיים ולהגן על המתפללים ועל המבקרים ניסו במהלך השנים גופי בריאות שונים, מכל רחבי העולם, למצוא פתרונות פשוטים ליישום, כאשר אחת ההמלצות העיקריות שעליה הסכימו באופן גורף כל הגופים, היא – התקנת מאוורר תקרה!

ע”פ ממצאי המחקרים השונים, מאוורר התקרה מסייע להנעת האוויר בחלל ובכך מונע הצטברויות של מזיקים כמו עובש, אבק, וירוסים ואדי חומרים כימיים, ומשפר באופן משמעותי את איכות האוויר – מטרה שהפכה לחשובה במיוחד בתקופת הקורונה. בנוסף לכך מצאו החוקרים כי השימוש במאוורר התקרה במקביל למיזוג האוויר מפחית בעד כ-40 אחוזים את צריכת החשמל ואף משפיע לטובה על נוחות המבקרים (במיוחד בימים חמים).

לסיכום נספר לכם גם שבסקרים שונים שנערכו ברחבי ארה”ב מצאו החוקרים כי בבתי תפילה שבהם הותקנו מאווררי תקרה, העידו המתפללים והמבקרים על תחושה נעימה יותר שאפשרה להם להתרכז טוב יותר בתפילה. חלקם אף דיווחו כי הרוח הנעימה שנוצרה על העור והרעש הלבן שנוצר כתוצאה מפעולת המאוורר, אף חיזק אצלם את תחושת הקדושה והרוחניות של המקום.

שמרו על עצמכם!

אודות הכותב
ג'וש האוזר
ג'וש האוזר

האיש מאחורי המותגים המובילים של קבוצת טכנולייט – ג’וש האוזר, אוהב את הטבע, משתדל לטייל בעולם ולגלוש בגבעות שלג אינסופיות ומאמין גדול בניצול מקסימלי ומעוצב של המשאב האנרגטי. “הטבע הוא עבורי מקור השראה בלתי נדלה והמאווררים שלנו מוכיחים זאת”.