מאוורר תקרה בחדר התינוקות
הידעתם? מאוורר תקרה בחדר התינוקות מפחית את הסיכון למוות בעריסה בכ-72%!
כך עולה ממחקר ראשון מסוגו שבחן את הקשר בין אוורור החדר בזמן השינה לבין הסיכון למוות בעריסה (SIDS)
שימוש במאוורר תקרה בחדר התינוק מפחית את הסיכון למוות בעריסה בכ-72% בהשוואה לשינה בחדר ללא מאוורר תקרה, ובאחוזים גבוהים אף יותר בסיבות שינה שליליות (כגון שינה על הצד או שינה ללא מוצץ). כך עולה ממחקר ראשון מסוגו שפורסם ב-The Archives of Pediatrics and Medicine Adolescent ובחן את הקשר בין אוורור החדר בזמן השינה לבין הסיכון לתסמונת מוות בעריסה (SIDS).
זהו למעשה המחקר הראשון שמספק עדות אפידמיולוגית ליתרון השימוש במאוורר תקרה בהפחתת הסיכון למוות בעריסה, ומבסס את הסברה הרווחת שתחלופת אוויר לקויה (סירקולציה) ואיכות אוויר ירודה עשויות להיות גורם סיכון משמעותי למוות בעריסה.
כיצד משפיע השימוש במאוורר תקרה על הסיכון למוות בעריסה?
מחקרים שונים שנעשו במהלך השנים מצאו כי אחד הגורמים המרכזיים למוות בעריסה הוא שאיפה של פחמן דו חמצני שנלכד בסמוך לדרכי הנשימה של התינוק (הדוגמה המובהקת ביותר היא כיסוי ראש התינוק בשמיכה). הממצא החשוב הזה הוביל את החוקרים לבחון גורמים שונים שעשויים ללכוד את הפחמן הדו חמצני המסוכן ולפרסם המלצות שונות שיכולות למנוע את התופעה. כך למשל: שכיבה על הגב ולא על הצד; שינה עם מוצץ; הימנעות מחימום יתר של החדר; הימנעות מכיסוי התינוק במצעים קלים; ועוד.
אולם, בעוד שכל המחקרים שפורסמו עד כה עסקו כאמור בסביבת התינוק, ביקשו החוקרים במחקר הזה לבחון פרמטר נוסף שלא קיבל התייחסות רחבה עד כה והוא – זרימת האוויר בחדר. או במילים אחרות: האם תנועה מוגברת של אוויר בחדר של תינוק ישן (באמצעות מאוורר תקרה) עשויה להפחית את הצטברות הפחמן הדו-חמצני סביב פיו ואפו ובכך להקטין את הסיכון למוות בעריסה.
עד כמה הפחית השימוש מאוורר התקרה את רמת הסיכון?
ע”פ ממצאי המחקר: הפעלת מאוורר תקרה בחדר התינוק במהלך השינה (בסביבת שינה חיובית), מפחיתה בכ-72% את הסיכון למוות בעריסה לעומת שינה בחדר ללא מאוורר תקרה. אבל זה לא הכל…
כאשר בחנו החוקרים את ההשפעה של מאוורר התקרה בסביבות שינה שליליות (טמפרטורת חדר גבוהה, שינה ללא מוצץ וכדומה), הממצאים היו אפילו משמעותיים יותר:
- כאשר טמפרטורת החדר הייתה מעל 21 מעלות (טמפרטורה גבוהה שנחשבת לאחד מגורמי הסיכון המוכרים למוות בעריסה) – השימוש במאוורר תקרה הפחית את רמת הסיכון בכ-94%. לעומת זאת, בחדר עם טמפרטורה קרירה יותר (21 מעלות), לשימוש במאוורר תקרה הייתה השפעה מזערית.
- באופן דומה, הפעלת מאוורר התקרה הפחיתה משמעותית את רמת הסיכון כאשר החלונות בחדר שבו ישן התינוק היו סגורים, לעומת חדר שבו היו חלונות פתוחים.
- ההשפעה החיובית של השימוש במאוורר תקרה, הייתה גדולה יותר גם אצל תינוקות שישנו על הצד או על הבטן (תנוחת שינה שנחשבת לפחות בטוחה), בהשוואה לתינוקות שישנו על גבם.
- הירידה בסיכון למוות בעריסה הייתה גדולה יותר גם אצל תינוקות שחלקו את המיטה עם מישהו אחר שאינו אחד מההורים שלהם (גורם סיכון מוכר נוסף), בהשוואה לתינוקות שחלקו את המיטה עם הוריהם בלבד.
- לבסוף, השימוש במאוורר תקרה בחדר של תינוקות שלא השתמשו במוצץ הפחית את הסיכון למוות בעריסה ב-88%(!) לעומת תינוקות שישנו עם מוצץ.
מדוע שימוש במאוורר תקרה מפחית את הסיכון למוות בעריסה?
תוצאות המחקר מוכיחות מעבר לכל ספק שהשערת החוקרים, לפיה סירקולציית האוויר שיוצר מאוורר התקרה מונעת את הצטברות הפחמן הדו חמצני שפולט התינוק במהלך הנשיפה ומשפרת את איכות האוויר בחדר, הייתה נכונה ואף יותר מכך – השפעת השימוש במאוורר תקרה על הפחתת הסיכון למוות בעריסה הייתה גדולה יותר כאשר התינוקות ישנו בסביבות שינה שליליות!