למה חשוב להתקין מאוורר תקרה בחדר הכושר הביתי?
החלטתם לעצב חדר כושר ביתי, רכשתם ציוד, השקעתם בעיצוב ואפילו בניתם תוכנית אימונים. אבל יש אלמנט אחד נוסף שמשפיע מאוד על האימון, אבל ככל הנראה לא ממש שמתם לב אליו: איכות האוויר. איך זה משפיע ולמה חשוב להתקין מאוורר תקרה? בכתבה שלפניכם:
חדרי הכושר הביתיים היו כאן הרבה לפני הקורונה, אבל אם בשנים האחרונות חל גידול הדרגתי במספר האנשים שהחליטו לוותר על המנוי לחדר כושר ולעצב לעצמם חדר כושר ביתי, הרי שמאז פרוץ מגפת הקורונה נרשם בתחום הזה זינוק של ממש. למעשה, ע”פ ההערכות שפרסמה לאחרונה חברת המחקר הגלובלית Research And Markets – מאז תחילת ‘סגר הקורונה’ ועד תחילת חודש מאי, גדל היקף המכירות של ציוד הכושר הביתי ב-170%(!).
אם להודות על האמת – הזינוק המשמעותי הזה במכירות ציוד הכושר הביתי הוא לא באמת מפתיע, בטח בתקופה שבה שחדרי הכושר נסגרים, נפתחים וכמעט מיד נסגרים שוב. תוסיפו על זה את עלויות המינוי השנתי לחדר הכושר ביחס למשבר הכלכלי, את הגמישות בשעות האימון שהוא מאפשר וכמובן – את הבטיחות ההיגיינית והשמירה על הנחיות הריחוק החברתי. כל אלו (ועוד) הפכו את חדרי הכושר הביתיים לפרקטיים ומשתלמים.
אבל… עיצוב נכון של חדר כושר ביתי אינו מסתכם ברכישת ציוד, וכדי להפוך אותו לסביבת אימונים אפקטיבית ובריאה חשוב לקחת בחשבון גם פרמטרים נוספים שהעיקרי שבהם הוא האוורור שמשפיע באופן ישיר על איכות האוויר. וכן, אוורור טוב ואוויר נקי חשובים בכל חללי הבית, אבל הם חשובים במיוחד בחדרי כושר ביתיים ועוד יותר בחדרי כושר ביתיים שממוקמים במרתף או בחדר פנימי ללא חלונות (כמו שקורה ברוב הגדול של המקרים). לא רק בגלל צינון הגוף בעת האימון, אלא בעיקר בגלל ההשפעה שיש לאיכות האוויר על אפקטיביות האימון עצמו.
על פי מומחים שונים, מכיוון שאיכות האוויר היא שחשובה כאן ולאו דווקא הטמפרטורה בחלל, הדרך הטובה והבריאה ביותר להבטיח מידת אוורור (תחלופת האוויר) מיטבית בחדרי כושר בכלל ובחדרי כושר ביתיים בפרט, היא מאוורר תקרה.
איך משפיעה איכות האוויר על האימון (ועל הבריאות) שלכם? רמז: יותר ממה שאתם חושבים.
פעילות גופנית חשובה לבריאות, על כך אין בכלל ספק. אולם, רבים מהמתאמנים אינם מודעים לכך שכאשר הם מתאמנים בסביבה מזוהמת שאיכות האוויר בה ירודה – אותה פעילות גופנית שאמורה להיטיב עם הבריאות שלהם, דווקא היא זו שעלולה לסכן אותה!
מבלי לפרט יותר מידי על ההשפעות הבריאותיות השליליות שיש לזיהום האוויר, נסביר רק שהסיבה לסכנה הבריאותית שטמונה בפעילות גופנית בסביבת אוויר מזוהם, נעוצה בראש ובראשונה בעובדה הפשוטה שבמהלך האימון אנחנו נושמים יותר וכתוצאה מכך גדל גם נפח האוויר המזוהם שאנחנו שואפים. ומכיוון ששאיפה דרך האף אינה מספקת את כמות החמצן הדרושה במהלך האימון (בעיקר באימונים בעלי עצימות גבוהה), הנשימה מתבצעת בעיקר דרך הפה, מה שמנטרל את מנגנון סינון האוויר של האף ומאפשר ליותר חלקיקים מזהמים להיכנס לריאות ולמערכת הנשימה.
פגיעה באפקטיביות האימון
פעילות גופנית בסביבה שבה איכות האוויר ירודה מזיקה לא רק לבריאות, אלא גם לאפקטיביות של האימון.
מחקר שפורסם בשנת 2010 ובחן את השפעת איכות האוויר על תוצאות הסיום של מרתון נשים, מצא כי זמן הסיום הממוצע של נשים שרצו באזורים מזוהמים היה איטי יותר מאשר נשים שרצו באזורים שבהם האוויר היה נקי.
במחקר אחר שנערך ב-2017 השוו החוקרים את השפעת איכות האוויר על סיבולת הלב והריאות (תפוקת הריאות, זרימת הדם, לחץ הדם וקצב הלב) במהלך האימון, בין שתי קבוצות של מתאמנים שביצעו הליכה במשך שעתיים – קבוצה אחת הלכה בפארק והשנייה ברחוב סואן. גם במקרה הזה הוכיחו הממצאים כי איכות האוויר הירודה הפחיתה בצורה דרסטית את אפקט “התרגול הנשימתי” שמושג בד”כ באימונים אירוביים.
מה עדיף: פעילות גופנית בחוץ או בחדר כושר?
במשך שנים סברו החוקרים שמכיוון שרמת זיהום האוויר עולה בכל שנה, עדיף ובטוח יותר להתאמן בחדר כושר סגור מאשר בחוץ (ריצה למשל), בעיקר באזורים עירוניים שבהם רמת הזיהום גבוהה במיוחד. אך בשנת 2012 הוטל ספק רב לגבי הסברה הזו, לאחר שפורסם מחקר ייחודי שנערך בפורטוגל שמצא כי איכות האוויר במכוני הכושר עלולה להזיק לבריאות לא פחות מאשר זיהום האוויר באזורים עירוניים.
מהן הסכנות הבריאותיות של חדרי הכושר?
במסגרת המחקר הפורטוגלי, הציבו החוקרים בחדרי הכושר שהשתתפו, מכשירים ייעודיים למדידת איכות האוויר על בסיס מדידת רמות מזהמי האוויר הנפוצים ביותר ובהם פחמן דו חמצני, פחמן חד חמצני, חלקיקים מיקרוסקופים המורכבים ממתכות סולפט וכלוריד, וכן תרכובות אורגניות נדיפות אחרות (VOCs) שכוללות כימיקלים כמו אצטון ופורמלדהיד. *המדידות נערכו במשך כשעתיים ביום, במהלך שעות השיא של כל חדר כושר.
ממצאי המחקר הראו כי כמעט בכל חדרי הכושר שנבדקו איכות האוויר הייתה ירודה, גם בהשוואה לאיכות האוויר באזורים עירוניים. בנוסף נמצאו כמויות גדולות של חיידקים על משטחי ציוד הכושר וכן, רמות גבוהות משמעותית של פורמלדהיד (VOC) ופחמן דו חמצני (CO2), שריכוזו עלה משמעותית עם העלייה במספר המתאמנים באותו חלל. רמות ה-CO2 הגבוהות ביותר נמדדו אגב בחדרים הפנימיים שמשמשים לשיעורי ספינינג.
הרמות הגבוהות ביותר של פורמלדהיד – תרכובת אורגנית נדיפה שנמצאת בד”כ בחומרי ניקיון, צבעי קיר, חומרי כיבוי שריפות וכדומה, ועלולה לגרום לגירוי בעור, פגיעה עצבית ואף לפגיעה בכבד – נמדדו בחדרי הכושר שבהם הציוד היה חדיש יותר ובחללים שנוקו בסמוך למדידה.
נתון מעניין וחשוב נוסף שחשף המחקר הזה, הוא שברוב חדרי הכושר שבהם נרשמה איכות אוויר נמוכה, התגלה עובש – אחד מהגורמים המזיקים ביותר לבריאות – באזורים שונים של חדר הכושר שהעיקריים שבהם הם האזורים “הרטובים” כמו מלתחות, בריכות שחייה וסאונה. אזורים שגם ככה מועדים לפירעון, גם מבחינת איכות האוויר (בגלל הלחות הגבוהה שבהם) וגם מבחינת כמות החיידקים (בגלל ההיגיינה).
ואם זה לא מספיק… ביותר מרבע מחדרי הכושר שנבדקו מצאו החוקרים חריגה משמעותית מהתקן ברמות ה”חומר החלקיקי” – חלקיקים קטנטנים (קטנים מספיק כדי לעבור דרך חללי האף) שמורכבים מתערובת של טיפות מוצקות ונוזליות כמו סולפטים, כימיקלים אורגניים, מתכות, אבק, ואפילו תאי עור מתים, ומצטברים על משטחי הכושר השונים (מזרנים, משקולות וכדומה).
מדוע חשוב להתקין מאוורר תקרה בחדר הכושר?
בעקבות ממצאי המחקר הגיעו החוקרים למסקנה כי חוסר האוורור המספק בחדרי הכושר (ציבוריים וביתיים) הוא הגורם העיקרי לאיכות האוויר הירודה. ולדבריהם, מכיוון שרוב חדרי הכושר ממוקמים בחללים סגורים ללא חלונות, לא די במערכת מיזוג אוויר (שבמקרים מסוימים עלולה להחמיר את הבעיה) ויש צורך באמצעי יעיל שיפזר את האוויר בחלל ויגדיל את התחלופה שלו. ובמילים אחרות: מאוורר תקרה!
מאוורר תקרה מפזר את האוויר בחלל בצורה שווה ומפחית משמעותית את הצטברות החיידקים והחלקיקים המזהמים, ובכך משפר ושומר על איכות האוויר. חוץ מזה שמאוורר התקרה יוצר משב רוח נעים על הגוף, ובכך מקל על האימון ומסייע בנידוף הזיעה.
כאשר מדברים על חדר כושר ביתי יש למאוורר התקרה כמה יתרונות נוספים:
- העיצוב – חדרי כושר ביתיים הם כבר מזמן לא הליכון שזרוק בפינת הסלון, ולרוב מדובר בחדרים ייעודיים שעוצבו במיוחד למטרה זו, כך שמאווררי התקרה מוסיפים סטייל וטאץ’ מיוחד גם מבחינה עיצובית.
- חיסכון בעלויות –הפעלת מאורר התקרה יחד עם המזגן תחסוך לכם עד כ-40% מעלויות החשמל. זאת מכיוון שמאוורר התקרה מפזר את האוויר הקר שיוצא מהמזגן, מה שמאפשר להעלות את טמפרטורת המיזוג מבלי שהטמפרטורה בחלל תעלה.
לסיכום
אם אתם מעצבים חדר כושר ביתי או שכבר יש לכם אחד כזה – אל תשכחו להתקין בו מאוורר תקרה. מאורר התקרה ישפר את איכות האוויר בחלל, ישמור על הבריאות שלכם, ימקסם את האפקטיביות של האימון וגם יחסוך לכם בעלויות ויהפוך את חדר הכושר הביתי שלכם לשיקי – שזה פרמטר מעודד מוטיבציה בפני עצמו, לא ככה?